Conformiteit getoetst
Op 18 oktober 2017 heeft de rechtbank Amsterdam de verkoper van een collectie schilderijen veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding aan de koper.
Koop van kunst: welk recht bepaalt het regime; wat zijn de verplichtingen van koper en verkoper; wanneer kan een koop ongedaan worden gemaakt; wat is de rol van de kunstadviseur en de veilinghuizen. Alle betrokkenen hebben ieder hun eigen belang. De koop van kunst is geen sinecure. Bij grotere aan- en verkopen is onafhankelijk advies belangrijk.
Op 18 oktober 2017 heeft de rechtbank Amsterdam de verkoper van een collectie schilderijen veroordeeld tot het betalen van een forse schadevergoeding aan de koper.
In 2009 bracht iemand een Perzisch tapijt naar een veilinghuis in Augsburg, Beieren. Hij wilde het verkopen. Er werd een schatting gedaan van € 900,=.
Eigenaren die hun kunstvoorwerpen willen verhandelen doen dat via een veiling of bij een kunsthandelaar. Een vorm van verkoop is om goederen ter verkoop “in consignatie” te geven.
Een koper kocht op 14 november 2007 op een door Christie's Amsterdam B.V. georganiseerde veiling het schilderij "A watchtower at the mouth of an estuary" voor circa € 37.000 (inclusief opgeld).
De rechtbank te Keulen (Duitsland) heeft op 28 september 2012 bepaald dat het veilinghuis Lempertz te Keulen haar zorgplicht heeft geschonden.
De High Court of Justice in Londen heeft op 1 maart 2012 in de zaak Lord Coleridge vs. Sotheby’s geoordeeld dat Sotheby's niet nalatig zijn geweest om een ambtsketen als taxatie te dateren als een 17de eeuws stuk, en niet als een voorwerp uit het Tudor-tijdperk.
Kunstvoorwerpen worden regelmatig op zogenaamde consignatiebasis via kunsthandelaren aangeboden. Dit betekent dat de kunsthandelaar niet zelf eigenaar is van het aangeboden werk.