Roofkunst


Oorlogen en bezettingen gaan vaak hand in hand met plundering of diefstal van kunstvoorwerpen. De afgelopen decennia hebben wat dat betreft in het teken gestaan van (voormalige) families van eigenaren wiens goederen tijdens de tweede wereldoorlog zijn geroofd en die bij regelmaat in Staatscollecties, museale collecties, instellingen en particulieren worden aangetroffen. Ook is er de aandacht voor koloniale goederen die door kolonisators uit vroegere kolonies zijn meegenomen. Dit leidt dan regelmatig tot claims van terugvordering. Daarbij spelen juridische obstakels een rol die per land kunnen verschillen. Juridische procedures brengen lang niet altijd uitkomst en minnelijke regelingen verdienen de voorkeur. 

De blogs over Roofkunst


Niet verjaard maar toch verwerkt!

Het Hof van Beroep in New York heeft op 11 oktober 2012 uitspraak gedaan in een slepende kwestie wie eigenaar is van een tekening van de hand van de Oostenrijkse kunstschilder Egon Schiele (Tulln, 12 juni 1890 - Wenen, 31 oktober 1918). Het betrof een tekening die voor de Tweede Wereldoorlog toebehoorde aan een Joodse kunstverzamelaar Fritz Grünbaum. Grünbaum, Oostenrijker van Joodse origine, is samen met zijn echtgenote tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer geworden van het Naziregime.

Lees meer »


Restitutieverzoek Cassirer vs. Spanje (Thyssen-Bornemisza) afgewezen

De U.S. District Court in Los Angeles heeft op 24 mei 2012 bij vonnis een restitutieverzoek afgewezen van een schilderij van Camille Pissarro, “Rue St-Honore, Apres-Midi, Effet de Pluie”. Het schilderij werd opgevorderd door de erfgenamen van mevrouw Lilly Cassirer Neubauer. Mevrouw Cassirer, die van Joodse afkomst was, had het schilderij in 1939 moeten afstaan om Duitsland te kunnen ontvluchten.

Lees meer »